Světové fórum proti drogám: společná vize?

Sdílet zkušenosti a vize v otázce drogové problematiky - to byly hlavní cíle druhého Světového fóra proti drogám (WFAD), které se konalo koncem května ve švédském Stockholmu.

Akce se zúčastnilo na 300 lidí ze šedesáti zemí světa, a to napříč sektory (zástupci národních i mezinárodních institucí, neziskovek, výzkumných center, komunitních programů ad.).
Hlavním tématem tohoto ročníku byla marihuana, situace v subsaharské Africe a vliv užívání drog dospělými na děti. Hlavní myšlenkou a společným cílem pak "Svět bez drog".

Jednotný přístup a komunitní práce
Přestože je Švédsko známo svou krajně represivní drogovou politikou, která jinde v Evropě nemá obdoby, švédská ministryně zdravotnicví se ve svém úvodním projevu netajila tím, že švédský model by mohl být východiskem i pro úspěch celosvětové protidrogové strategie.
Jednotný přístup a spolupráce je pak dle odborníků i v oblasti drog rozhodujícím faktorem pro úspěch jakékoli politiky.

Pro preventivní programy, na jejichž klíčovém významu se shodla většina zúčastněných, naopak odborníci prosazují spíše komunitní přístup, kdy vláda "přispívá" v oblasti výzkumu a odborných informací a samotná práce s cílovou skupinou je pak na bedrech profesionálů z menších organizací. Podporu v tomto směru potřebuje především rodina, v níž každá prevence začíná a končí.

Spoustu zajímavých materiálů z WFAD najdete zde.